15 augustus Harderwijk

▲▲▲▲▲

HET COMITÉ ‘15 AUGUSTUS HARDERWIJK’ BESTAAT UIT

CHRISTEL VAN DER STOUW

Mijn naam is Christel van der Stouw en ik woon in Harderwijk. Als dochter van Elise Lengkeek, die verschillende boeken heeft geschreven over de oorlog in Indië, ben ik al jarenlang betrokken bij het zichtbaar maken van de verhalen van deze gemeenschap. Mijn moeder publiceerde onder andere De hel van Tjideng, het verhaal van haar tante die het Japanse interneringskamp overleefde, en Ik Beken, het verhaal van verzetstrijder Ferry Holtkamp.


Harderwijk heeft een sterke connectie met Nederlands-Indië. Van 1814 tot 1909 was er hier een Koloniaal Werfdepot, en tussen 1945 en 1965 kwamen meer dan 300.000 Indische Nederlanders naar Nederland, veelal vanwege hun dienst bij het KNIL en de stationering van Defensie op de Veluwe. In Harderwijk werden woningen voor hen gebouwd in de wijk Tinnegieter.


Desondanks werd er lange tijd geen specifieke herdenking van 15 augustus georganiseerd in onze gemeente. Het is dan ook bijzonder dat, dankzij een gezamenlijke inspanning, we nu deze geschiedenis kunnen herdenken in het kader van 80 jaar vrijheid.


Het voelt bijzonder om samen met deze twee betrokken Indische Harderwijkers bij te dragen aan deze herdenking. Het is dankbaar werk, en ik ben blij dat we met elkaar de verhalen van de gemeenschap zichtbaar kunnen maken.


E: Christel@1508Harderwijk.nl

M: 06-30 73 47 85

ROY ABELS

Echtgenoot, vader, veteraan en trotse Harderwijker (sinds 1982). Opgegroeid in Amsterdam en na de nodige scholingen, in 1976 in dienst getreden bij het Ministerie van Defensie en in opleiding gegaan tot beroepsofficier Koninklijke Landmacht en in het bijzonder bij de Artillerie. Twee keer uitgezonden; SFOR-3 (Bosnië Herzegovina) dec 97-juni 98; een jaar later KFOR-1 (Kosovo) juni 98-dec 99. In 2011 uit dienst getreden; eindrang Luitenant-kolonel (nu dus bd).


In 1982 via Dronten naar Harderwijk gekomen en gebleven; ondanks geen geboren Harderwijker te zijn is het toch onze stad geworden en voelen we ons, na bijna 43 jaar, Harderwijkers!  Getrouwd (met Joke); 3 geweldige kinderen en 5 lieve kleinkinderen. Sinds 2014 voorzitter Stichting Indische Harderwijkers en van 2015 tot 2025 voorzitter Stichting Pasar Malam Harderwijk. Vanuit deze hoedanigheden ben ik betrokken geraakt bij het comité Herdenking 15 Augustus Harderwijk. Het is belangrijk om de verhalen van de Indische gemeenschap in (en om) Harderwijk zichtbaar te maken en te houden; de historie en tradities levend te houden en vooral om deze niet in de vergetelheid te laten geraken. Met deze 1e Herdenking 15 augustus Harderwijk wordt weer een stap gezet om de verbondenheid van Harderwijk met het voormalig Nederlands-Indië “op de kaart te houden”.


Trots op Nederland, trots op Harderwijk, trots op mijn tijd bij Defensie en trots op wie wij (Indische mensen) zijn!


E: Roy@1508Harderwijk.nl

M: 06-13 74 04 30

OTTO BUTTNER


Mijn naam is Otto Buttner en sinds mijn 2e levensjaar al woonachtig in Harderwijk.


Na mijn pensionering ben ik mijn nog meer bezig gaan houden met Verenigingen en Stichtingen en heb meerdere bestuursfuncties bekleed of ben hierin nog actief.


Vanuit de hoedanigheid van de bestuursfuncties binnen de Stichting Pasar Malam Harderwijk, Indische Harderwijkers en Veteranencafé Alleman ben ik benaderd om zitting te nemen in het “Comité 15 augustus Harderwijk”.


Ik vind het een hele eer. En met het Comité zijn wij al druk bezig met de organisatie om 15 augustus 2025 ook in Harderwijk te herdenken.


E: Otto@1508Harderwijk.nl

M: 06-53 81 79 70